Kapalı Kutu

  • 3 Yaş ve Üzeri

Bu etkinlikte nesnelerin özelliklerini dokunarak öğrendiği ve grupladığı için çocuğun bilişsel gelişiminin desteklenmesi hedeflenmektedir.

Malzemeler

Karton Kutu, Makas, Kutu içi için: Kalem, Silgi, Pamuk, Çay Kaşığı, Toka, Yün, Düğme, Küçük Kumaş Parçası gibi küçük nesneler

Nasıl Oynanır?

Karton bir kutunun kapağına bir elin rahatlıkla geçebileceği bir delik açın.

Çocuğunuzla birlikte yan yana oturun.

Karton kutuyu ve nesneleri göstererek bugün ne yapacağınızı tahmin etmesini isteyin. "Sence ne yapacağız bu kutuyla?" diye sorun.

Çocuğunuza ne yapacağınızı açıklayın. "Bugün seninle kapalı kutu oyununu oynayacağız. Bu kutunun içine bu nesneleri koyacağız. Kutunun içine bakmadan sadece elinle dokunarak neler olduğunu bulmaya çalışacaksın. " deyin.

Nesneleri tek tek çocuğunuzun eline vererek " Bu nedir? diye sorun. Bu nesneleri kutunun içerisine koymasını isteyin .

Çocuğunuzun kutunun içerisindeki bir nesneye dokunmasını isteyin. Bir nesneye dokunduğunda sorularınızla tahmin etmesine yardımcı olun. "Dokunduğun şey sert mi yumuşak mı? Büyük mü, küçük mü? Ucu sivri mi, küt mü? Gibi. Sorularınıza cevap aldıktan sonra "sence dokunduğun ne olabilir?" diye tahminini öğrenin. O nesneyi tekrar kutuya koymayın. Şimdi de siz elinizle kutunun içindeki nesneye dokunun ve ne olduğunu bulmaya çalışın. Çocuğunuzun size soru sormasını teşvik edin. Siz de tahmininizi hemen söylemeden, o nesnenin özelliklerini ( küçük, kenarları yuvarlak. Düğme gibi) belirtin. Tüm nesneler bitene kadar sırayla bu oyunu oynayın.

Şimdi de siz elinizle kutunun içindeki nesneye dokunun ve ne olduğunu bulmaya çalışın. Çocuğunuzun size soru sormasını teşvik edin. Siz de tahmininizi hemen söylemeden, o nesnenin özelliklerini ( küçük, kenarları yuvarlak. Düğme gibi) belirti n.

Tüm nesneler bitene kadar sırayla bu oyunu oynayın.

Nesneler kutudan çıktıktan sonra nesnelerin özelliklerine göre gruplamasını isteyin. "Sert ve yumuşak; büyük ve küçük olanları ayır." gibi.

Her bir nesnenin ne işe yaradığını, ne için kullanıldığını sorun. "Toka ne işe yarar? Tokayı ne yapmak için kullanırız? gibi

Öneriler

Önerilen nesnelerin dışında farklı nesnelerle de bu oyunu oynayabilirsiniz. Ailenizdeki diğer fertleri de oyuna dahil ederek oynayabilirsiniz.

Ekranı Kapat, Kitabı Aç! #dahasağlıklıteknoloji Ekranı Kapat, Oyunu Aç!