Püskürtme Resimler

  • 3 Yaş ve Üzeri
  • Fiziksel Gelişim

Bu etkinlikte; çocukların küçük kaslarını kullanmaları amaçlanmaktadır. Aynı zamanda çocukların değişik malzemeler kullanarak yaratıcılıklarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Malzemeler

Eski Diş Fırçaları, Beyaz Kağıt, Kalın Karton, Sulu Boya/Akrilik Boya, Makas

Nasıl Oynanır?

Etkinliği uygulamak için tüm aile bir masanın etrafına oturun. Bütün malzemeleri masanın üzerine yerleştirdikten sonra kalın karton ve makası alarak çocuklarla hangi şekilleri oluşturmak istediklerine dair fikirlerini alın. "Az sonra yapacağımız boyama için kalıp olarak kullanacağımız şekillere ihtiyacımız olacak. Makas kullanmamız gerektiği için bu şekilleri benim kesmem gerekecek. Ama hangi şekilleri kesmemiz gerektiğine beraber karar verelim." deyin ve çocuğunuzun fikirlerini alın. Çocuğunuzun da makas kullanıp kesme işlemine katılması için küt uçlu, yaş grubuna uygun bir makasla karton yerine kağıttan şekiller kesmesini isteyin.

Kartondan kalıp olarak kullanacağınız şekilleri kesin. Yıldız, kalp, kare, üçgen, çiçek gibi şekilleri kesebilirsiniz. Şekillere karar verirken çocuğunuzun fikrini alıp şekiller hakkında sohbet edebilirsiniz. Örneğin, üçgen şeklini isteyen çocuğunuza "Üçgen şeklini nerelerde görüyoruz?" diye sorup anlatması için yönlendirebilirsiniz.

Öncelikle masanın üzerine gazete kağıtlarını açarak, tüm yüzeyi kaplayacak şekilde yayın. Boyaların sıçrama ihtimaline karşın duvarı da gazete kağıdı ile koruyabilirsiniz.

Herkesin önüne bir kağıt almasını ve boş kağıdın üzerinde kartondan kesilmiş şekilleri yerleştirmelerini sağlayın. Boş kağıdın üzerine şekilleri yerleştirdikten sonra herkes bir diş fırçası alsın ve masanın ortasına koyduğunuz boyalara batırsın.

Boyaya batırdığınız fırçayı ilk olarak siz parmağınıza vurarak kağıda rastgele püskürtmesini sağlayın. Çocuğunuza da yardımcı olarak kağıdın üzerine boya püskürtmesini sağlayın. Boya kağıdın dışındaki yüzeye de sıçrayacağından masayı korumak için hazırladığınız gazete kağıtlarının yayıldığından emin olun.

Bir süre sonra fırçaları yıkayın ve yeni renkler seçin ve püskürtmeye devam edin. "İstediğin kadar renk kullanabilirsin. Renk değiştirirken fırçanı suya batırıp temizlersen renkler de birbirine karışmadan kağıdın üzerinde yerini alabilir." diyerek çocuğunuzu farklı renkler kullanmaya teşvik edin.

Püskürtme işlemi bittikten sonra kalıp olarak kullandığınız kartondan kestiğiniz şekilleri kaldırın. Kuruması için kağıdı kenara alın ve çocuğunuzla beraber kağıtta oluşan şekli inceleyin ve neye benzediğine dair sohbet ederek etkinliği tamamlayın.

Öneriler

Oyunu renkli kartonlar yerine evdeki mavi, yeşil, sarı ve kırmızı nesneler (kırmızı kalem, mavi kitap vs.) kullanarak da oynayabilirsiniz. Size verilen örnek hareketler dışında başka hareketler de verebilirsiniz. Sayma dışında süreyi (saat kurma, kum saati kullanma gibi) farklı şekillerde de tutabilirsiniz. Oyunu aile fertlerinin katılımıyla da oynayabilirsiniz.

Ekranı Kapat, Kitabı Aç! #dahasağlıklıteknoloji Ekranı Kapat, Oyunu Aç!